KÖKTÜRKÇE VE ESKİ UYGURCA DERSLERİ ADLI KİTAPTAKİ ORHUN YAZITLARI’NA AİT METİNLERİN KAYNAĞI HAKKINDA
(ON THE SOURCE OF THE TEXTS OF ORHUN INSCRIPTIONS IN THE BOOK “KÖKTÜRKÇE VE ESKİ UYGURCA DERSLERİ” )

Yazar : Cengiz ALYILMAZ    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 7/1
Sayfa : 1-52
281    3744


Abstract
Eski Türk Dili ile ilgili kaynak eserlerden birini de “ders kitapları” oluşturur. Prof. Dr. Mehmet ÖLMEZ tarafından hazırlanan ve kesit yayınları tarafından basılan Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri adlı kitap da bu kategoride değerlendirilecek türdedir. Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri adlı ders kitabı esas itibarıyla iki bölümden oluşmakta; çalışmanın sonunda da bir sözlük bulunmaktadır. Bu makalede Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri adlı ders kitabının I. Bölümünde (Köktürkçe Dersleri) yer alan Orhun Yazıtları’yla ilgili metinlerin alındıkları kaynak hakkında bilgi verilmekte; kitapta yer alan Orhun Yazıtları’na ait metinlerin kaynak gösterilmemiş olsa da Cengiz ALYILMAZ tarafından hazırlanan Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu adlı kitaptan alındığı üzerinde durulmaktadır.

Keywords
Prof. Dr. Mehmet ÖLMEZ, Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri, Orhun Yazıtları, Orhun Yazıtları’na ait metinler, Prof. Dr. Cengiz ALYILMAZ, Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu.

Özet
The “textbooks” are one of the reference works regarding the Old Turkic Language. The book Kokturkish and Old Uighur Courses (Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri), written by Mehmet ÖLMEZ and published by Kesit publications, also falls in this category. The textbook titled Kokturkish and Old Uighur Courses (Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri) consists of two parts and a dictionary is attached to it. This article provides information about the sources of the texts related to Orhun Inscriptions in the first chapter (Kokturkish Courses) of Kokturkish and Old Uighur Courses and it is emphasized that, even if not referenced, the texts belonging to the Orhun Inscriptions in the book are taken from (Present Situation of the Orhun Inscriptions) Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu, prepared by Cengiz ALYILMAZ.

Anahtar Kelimeler
Prof. Dr. Mehmet ÖLMEZ, Kokturkish and Old Uighur Courses (Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri), Orhu