EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETMEN ADAYLARI İLE FORMASYON GRUBU ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUMA ALIŞKANLIKLARI İLE MESLEKİ GELİŞİME YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
(AN ANALYSIS ON THE RELATION BETWEEN READING HABITS AND ATTITUDES FOR OCCUPATIONAL DEVELOPMENT OF CANDIDATE TURKISH TEACHERS AND FORMATION GROUP CANDIDATE TEACHERS )

Yazar : Berna ÜRÜN KARAHAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 11/3
Sayfa : 1210-1219
224    468


Abstract
Okuma bireyin gelişimi üzerinde oldukça etkin rolü olan bir beceridir. Öğretim sürecinde ve mesleki hayatta önemli olan bu becerinin ve beceri ediniminde rol oynayacak olan öğretmen adaylarının bu beceri ile ilgili durumları titizlikle incelenmelidir. Tüm bunlar ışığında çalışmada amaç öğretmen adaylarının okuma alışkanlıkları ile mesleki gelişime yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler bakımından incelenmesidir. Çalışmada var olan durum var olduğu şekliyle betimlenmeye çalışılacağından, araştırma tarama modelinde yapılandırılmıştır. Veriler Susar Kırmızı (2012) tarafından geliştirilen “Kitap Okuma Alışkanlığına Yönelik Tutum Ölçeği” ve Çetin (2018) tarafından geliştirilen “Mesleki Gelişime Yönelik Tutum Ölçeği” ile toplanmıştır. Çalışma grubunu 2021-2022 öğretim yılında Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi öğretmen adayları ile Pedagojik Formasyon grubu öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmanın sonucunda cinsiyet ve program farkları bakımından çeşitli anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir.

Keywords
Tutum, okuma alışkanlığı, öğretmen adayı, mesleki gelişim.

Özet
Reading is a skill that has an active role in the development of an individual. This skill which is important in educational process and in professional life and the role of candidate teachers who will play a role on acquisition of this skill should be accentuated. In light of this, the aim of the study is to examine the reading habits of candidate teachers and their attitudes for professional development with respect to various factors. The study was structured in research scanning model since the current situation tried to be described as it was. Data were collected with “Attitude Scale for Reading Habit” developed by Susar Kırmızı (2012) and “Attitude Scale for Occupational Development” developed by Çetin (2018). Kafkas University Dede Korkut Faculty of Education candidate teachers and pedagogical formation group students in 2021-2022 academic year were included in the study group. In conclusion, various significant differences were found with respect to gender and program differences.

Anahtar Kelimeler
Attitude, reading habit, candidate teacher, occupational development.