• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


Ağız Atlaslarının Hazırlanışında Süreç, Yöntem ve Teknikler: Flaman Ağız Atlasları Örneği
(The Process, Methods and Technics in Compiling Dialect Maps: The Case of Dutch Dialect Atlases )

Author : Nihal ÇALIŞKAN    
Type : Copyright
Printing Year : 2013
Number : 2/3
Page : 75-82
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.212


Özet
Ağız atlasları, dilde varyasyonu çeşitli dilbilimsel değişkenlerin coğrafi dağılımına göre gösteren haritalardır. İlk atlaslar Batı dillerinden hareketle 19. yüzyılın başlarında ortaya konmuştur. O tarihten bugüne kadar gerek geniş bölge gerekse dar bölge atlası olarak nitelendirebileceğimiz pek çok atlas hazırlanmış; günümüzde ise özellikle dijital ortamda kaydedilen gelişmelere paralel olarak elektronik erişime ve sorgulamaya uygun yeni nesil atlaslar ortaya çıkmıştır. Ağız atlasları alanındaki bütün bu gelişmelere rağmen Türkiye Türkçesinin ağız atlası henüz hazırlanabilmiş değildir. Bu çalışmada Türkiye Türkçesi için yapılacak ağız atlası çalışmalarında yararlanılabilmesi amacıyla, yeni nesil olarak nitelendirilebilecek atlas projelerinden Flaman ağız atlasları üzerinde durulacak, bunlardan söz dizimini esas alan atlasın hazırlanışındaki süreç, yöntem ve teknikler ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler
Ağız atlasları, ağızlar, Flaman ağız atlasları

Abstract
Dialect maps show the geographical distribution of linguistic variables. First atlases on European languages were published at the beginning of the 19th century. Since then, many atlases have been revealed at both national and regional level. Contemporarily the so called new age atlases are being compiled in parallel with the advances in digital sciences. In spite of this progress in dialect mapping, the Dialect Atlas of Turkish has not been compiled yet. This study aims to introduce one of the new-age atlas projects, Dutch Dialect Atlases, and particularly deals with the process and methods of the Syntactic Atlas of Dutch Dialects to guide the scholars who will undertake the future Dialect Atlas of Turkish.

Keywords
Dialect maps, dialects, Dutch dialect atlases

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri