• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


MAKEDONYA’DA YAŞAYAN TÜRK-MAKEDON-ARNAVUT-BOŞNAK TOPLUMLARININ GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE GÖRÜLEN ORTAK KÜLTÜR UNSURLARI
(JOINT CULTURAL ELEMENTS IN TRANSITIONAL PERIODS OF COMMUNITIES LIVING IN MACEDONIA – TURKISH, MACEDONIAN, ALBANIAN AND BOSNIAN EXAMPLE )

Author : Selçuk Kürşad KOCA    
Type : Copyright
Printing Year : 2018
Number : 7/2
Page : 1085-1103
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.4216


Özet
Hayatın geçiş dönemleri geleneksel kültürün en canlı olduğu yerlerdir. Toplumlar kültürel değerlerini bu alanlarda yaşar ve yaşatır. Böylelikle fertler toplumsallaşarak içerisinde yaşadıkları toplumun kültürü ile kültürlenirler. Sosyal uyumun sağlanmasında doğal bir süreç olan bu yaklaşım tarihin her döneminde gözlenmiştir. Bildiriye konu olan Makedonya, Balkan yarımadasında bulunmaktadır. Balkanların hâkim kültürleri ele alındığında Türk kültürü büyük bir süre egemen olmuş ve bir hâkim kültür olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız, Makedonya toplumlarındaki geçiş dönemleri ile sınırlandırılmıştır. Toplumların kültürlerini en çok yansıtan bu alanlarda, Balkan toplumlarından da alınan unsurlarla zenginleşen Türk kültürünün genelde Balkanlar, özelde ise Makedonya’da yaşayan topluluklarda canlı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Makedonya, Türk Kültürü, Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak.

Abstract
The traditional culture is mostly vivid in the course of transitional periods of life, where societies have maintained alive and their cultural values. Individuals are thus socialized and developed cultural links with the culture of the society they live in. This approach, which is a natural process in achieving social cohesion, was observed in the early period of history. Macedonia, the subject of this paper, is located in the Balkan Peninsula. Taking into consideration the dominant cults of the Balkans, Turkish culture has dominated for a long time and a played instrumental role in terms of cultural interactions. Our work is limited to transitional periods in Macedonian societies. Our studies on these areas reflecting the cultures of the societies, shows us that the Turkish culture enriched with elements from the Balkan societies, continues to live in the Balkans, especially among communities living in Macedonia.

Keywords
Macedonia, Turkish culture, Turkish, Macedonian, Albanian, Bosnian.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri