• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


TÜRK AİLESİNDE SOFRA ADABI, DENİZLİ ÖRNEĞİ VE İŞLEVSELLİĞİ
(TABLE MANNERS OF THE TURKISH FAMILY, THE EXAMPLE OF DENİZLİ AND ITS FUNCTIONALITY )

Author : Fidan UĞUR ÇERİKAN    
Type : Copyright
Printing Year : 2019
Number : 8/1
Page : 481-511
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.4292


Özet
Beslenme, canlılar için vazgeçilmez olan eylemlerden biridir. İnsan ise ateşi keşfetmesiyle çeşitli et, sebze ve meyveleri pişirerek beslenme alışkanlığını kazanmıştır. Bu eylem; zamanla coğrafyalar ekseninde değişkenlik gösteren bir ritüel ya da tören hâline gelmiş; giderek sosyal ve kültürel kimliğin de simgesi olmuştur. İletişim ve kültürel etkileşim şekli olan bu törenler, ailenin gücünün ve statüsünün göstergesi, siyasal güç vb. rolleri üstlenen; dostluk, paylaşma, eğlence ve toplumsallaştırma aracı olma gibi işlevleri olan bir araştırma konusudur. Çalışmada, Türk ailesindeki sofra ve sofra adabından hareketle Denizli yöresi ailesinin yemek yeme törenlerindeki sofra adabı kuralları tespit edilecektir. Çalışmada, söz konusu sofrayla ilgili olan davranış kalıplarının simge ya da sembollerle nasıl bir iletişim oluşturduğu, ailenin sofradaki iç disiplinini nasıl sağladığı, kır yaşantısındaki sofra adabı ile kent yaşantısındaki sofra adabı arasındaki uygulama farklılıklarının neler olduğu tespite çalışılırken sofra adabının sosyokültürel işlevleri çeşitli kaynaklardan ve saha araştırmasından elde edilen verilerden hareketle tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler
Sofra adabı, yemek törenleri, Denizli, iletişim, sosyokültürel işlev.

Abstract
Nutrition is one of the indispensable actions for living beings. Human beings have gained the habit of nutrition by cooking various meats, vegetables and fruits with the discovery of fire. This action; over time, became a ritual or ceremony that varied in geographical axis; increasingly became a symbol of social and cultural identity. These ceremonies, which are the form of communication and cultural interaction, are indicative of the strength and status of the family, the role of political power, etc.; are a research subject which has functions of friendship, sharing, entertainment and socialization. In the study, “table” and “table manners” in the Turkish family will be determined by the rules of “tableware” in the food-eating ceremonies of the Denizli region family. In the study, The socio-cultural functions of “table manners” will be discussed from various sources and from the data obtained from field research while trying to find out how the behaviour patterns related to the “table” form a communication with symbols or symbolism, how the family provides the inner discipline of the table, what are the differences between the “table manners” in the rural life and the “table manners” in the city life.

Keywords
Table manners, eating ceremonies, Denizli, communication, socio cultural function.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri