• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


PRESCHOOL TEACHERS’ VIEWS OF CLASSROOM MANAGEMENT PROCESSES
(OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISINDAN SINIF YÖNETİMİ SÜREÇLERİ )

Author : Label    Label
Type : Other
Printing Year : 2019
Number : 8/4
Page : 2282-2299
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.4530


Özet
In this study, it is aimed to determine teachers‘ views of classroom management in theory and practice to help the development and implementation of new strategies to improve classroom management skills and to increase the quality of preschool education. The study sample consisted of 20 preschool teachers (19 women; 1 men) who have been working in public and private kindergartens within the central district of Muş in Turkey for 1 to 17 years. According to results, participants’ self-assessments of using reward and punishment strategies in classroom management show that Teacher Determination is the most important factor in the structuring, determination and implementation of all other strategies used in classroom management. It is recommended that new approaches be developed in classroom management based on digitalization and Education 4.0. Teachers should be trained on different management strategies such as robot teachers, gamification and inverted classes.

Anahtar Kelimeler
Preschool teachers, classroom management, phenomenological research, qualitative research, teachers‘ views.

Abstract
Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerin sınıf yönetim süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Olgubilim (fenomenoloji) deseninde temellenen bu nitel araştırmada olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaca yönelik örnekleme kullanılmıştır. Kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilen çalışma grubunu Muş ili merkez ilçesi sınırları içerisinde resmî ve özel anaokullarında görev yapmakta olan 20 okulöncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin mesleki deneyimleri 1-17 yıl arasında değişmekte olup 19’u kadın 1’i erkektir. Çalışmada öğretmenlerin sınıf yönetimi süreçlerinin değerlendirilmesi amacıyla öğretmen görüşleri, yarı yapılandırılmış görüşme formundan faydalanarak alınmıştır. Verilerin analizinde tümevarımsal içerik analizi benimsenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenlerinin istenmeyen davranışı önleme odaklı bir sınıf yönetimini savundukları ve burada öğrencilerle birlikte demokratik bir sınıf yönetiminden taraf oldukları tespit edilmiştir. Bu noktada sınıf yönetiminde dijitalleşen dünya ve eğitimde 4.0 çağını temel alarak yeni yaklaşımlar üzerinde durulması önerilebilir.

Keywords
Okul öncesi, sınıf yönetimi, öğretmen görüşleri, nitel yaklaşım.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri