• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ NEREDE BAŞLAMALI, NEREDE BİTMELİDİR?
(ARCHAEOLOGY AND ART HISTORY WHERE TO START, WHERE TO FINISH? )

Author : Derya ŞAHİN    
Type : Copyright
Printing Year : 2019
Number : 8/4
Page : 2399-2410
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.4621


Özet
Arkeoloji bilimi; eski eserler bilimi olarak da tanımlanır ve geçmişte insan elinden çıkmış her türlü nesneyi araştıran, bulan, tarif ve tasnif eden ayrıca anlamlandıran bir bilim dalı olarak tanımlanır. Sanat tarihi ise görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bir alandır. Hem sanat tarihi hem de arkeoloji maddi kültür ile ilgilidir, ancak sadece belirli nesneler sanat tarihine uygun olarak düşünülür. Bu iki disiplin arasındaki ayrım hangi eserlerin hangi kategoriye dâhil edileceği hakkında çok zor bir kararı da vermeyi gerektirecektir. Hangi nesnelerin veya eserlerin estetik değere sahip olduğuna karar vermek kolay bir iş değildir. Bu gibi nedenlerden dolayı sanat tarihi tanımı, arkeolojisinin disiplini ile birçok açıdan örtüşmesine neden olmaktadır. Arkeoloji Bilimi giderek Sanat Tarihi alanından uzaklaşmaktadır. Yakın bir gelecekte arkeoloji tamamen sanat ve estetikten çok insanoğlunun dününü araştıran, bulan, açığa çıkartan, belgeleyen ve tasnif eden bir bilim dalı olacaktır. Böylece “Osmanlı Dönemi Kalıntılarını” Sanat Tarihçiler mi, yoksa Arkeologlar mı kazmalıdır veya “Osmanlı Arkeolojisi”, Arkeolojinin mi yoksa Sanat Tarihinin mi alt uzmanlık alanı olmalıdır gibi tartışmalar kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Anahtar Kelimeler
Arkeoloji, sanat tarihi, sanat, tipoloji, üslup.

Abstract
The science of Archeology has been defined as a field that covers most of the objects that have been made and used in the past period of time. It is under the work description to find, research, describe and classify the artifacts. On the other hand, Art History is a field that investigates the visual arts. Archeology and Art History are both about material culture, but only specific objects have been identified as under art historian work description. It is not an easy job to determine which objects are ecstatically pleasing and which aren’t. Between these two fields the identification and the classification of the objects would be needed first. From these reasons, art historian description has been overlapped with archeological discipline. The science of archeology has become more distant from art history as time progresses. In near future archeology is going to be more than a field just determines art and aestheticism. It will be about the research on the history of people. By this, it should be decided whether ‘Ottoman artifacts’’ needs to be excavated by archeologists or art historians. It will conclude the arguments that have been done that Ottoman archeology is in the job description of archaeologists art historians.

Keywords
Archaeology, art history, art, typology, style.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri