• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


KLÂSİK EDEBİYATIMIZDA ON SEKİZ BİN ÂLEM MEFHUMU
(THE CONCEPT OF EIGHTEEN THOUSAND UNIVERSES IN TURKISH LITERATURE )

Author : Saadet KARAKÖSE    
Type : Copyright
Printing Year : 2016
Number : 5/2
Page : 687-704
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.633


Özet
Edebiyatımızda On sekiz bin âlem çokluk arz eden her durum için kullanılan bir mefhumdur. Evrenin yaratılışı, genişliği, evrende var olan her şey on sekiz bin âlem mefhumu içinde ele alınır. Tasavvufî olarak insan kalbinin evrendeki âlemleri algılama yeteneğini izah etmek için kullanılır. Miraciyelerde çokça yer alan evrenin genişliği kısaca on sekiz bin âlem olarak adlandırılır. Âlem (çokluğu avâlim), dünya, cihan, evren anlamının yanında mecazi olarak insan gönlü, insan tabiatı, insan görüş ve düşüncesi, var olan her şeyin keyfiyeti, kemiyeti anlamı taşır. “Her insan ayrı bir âlem.” derken insanın iç dünyası; “bitkiler âlemi, hayvanlar âlemi” derken bu varlıkların kendine özgü yapıları, nizam ve çevre şartları kastedilir. Kısaca âlem, tanınmaya ve idrak edilmeye muhtaç her varlık, anlam ve haldir.

Anahtar Kelimeler
On sekiz bin âlem, evren, dünya, insan.

Abstract
Turkish literature is a concept used to eighteen thousand universes multiplicity of supply which in any case. The creation of the universe, width, handled every thing that exists in the universe eighteen thousand universes of the notion. Sufi used to explain the universe as the ability to perceive the universe of the human heart. The width of the lot is located in the universe called Miraciye briefly eighteen thousand universes. Heavens, the world next to the metaphorical meaning of the human soul universe, human nature, human opinions and thoughts, you have everything that circumstance, it carries the meaning of quantity. Each person is an individual's inner world then human realm; plant kingdom, the animal kingdom is saying peculiar structure of these assets is meant to regulations and environmental conditions. Briefly world, each entity recognition and need to be understanding, meaning and form is.

Keywords
Eighteen thousand universes, universe, world, human.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri