• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DİNLEME KAYGILARI
(LISTENING ANXIETIES OF TURKISH LANGUAGE TEACHER CANDIDATES )

Author : Aslı MADEN  Erhan DURUKAN  
Type : Copyright
Printing Year : 2016
Number : 5/4
Page : 1945-1957
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.733


Özet
Dinleme, günlük iletişim yaşantılarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle dinleme becerisinin fiziksel, zihinsel ve psikolojik yönlerinin doğru tanımlanması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Araştırmada, Türkçe öğretmeni adaylarının dinleme kaygılarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Dinleme kaygıları cinsiyet, okuma alışkanlığı, evde bilgisayar kullanımı, cep telefonundan internet kullanımı, dil becerilerini tercih etme gibi değişkenler açısından da değerlendirilmiştir. Araştırmada, tarama modeline uygun hareket edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde öğrenim gören 150 öğretmen adayından oluşmuştur. Araştırma sonucunda, Türkçe öğretmeni adaylarının genel olarak ortalamanın altında dinleme kaygısına sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Dil, dinleme, dinleme kaygısı, Türkçe öğretmeni adayı.

Abstract
Listening has a significant role on daily communication of an individual. For this reason, physical, cognitive and psychological elements of listening skills need to be defined correctly and improved. This study aims at identifying listening anxieties of Turkish language teacher candidates. Later on, their listening anxieties were investigated according to gender, reading habits, computer usage at home, mobile internet usage, preferred language skills. The study is a survey type research study. The sample of the study consisted of 150 teacher candidates who studied in Turkish Language Department in School of Education at Giresun University in 2015-2016 education year. The study found that most Turkish language teacher candidates had listening anxieties below the average.

Keywords
Language, listening, listening anxiety, Turkish language teacher candidate.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri