Türk edebiyatının eleştirel / toplumcu gerçekçi yazarları Rus edebiyatındaki öncüllerini okumuş olmalıdırlar düşüncesinden hareketle yazılan bu yazıda Nıkolaı Vasilyeviç Gogol’ün “Palto” ve Orhan Kemal’in “Kirli Pardösü” adlı eserlerinin temaları ve başkişileri üzerinden gidilen karşılaştırmalı bir çalışma yapılacaktır.
Nikolaı Vasilyeviç Gogol Rus edebiyatının ve Orhan Kemal de Türk edebiyatının öncü eleştirel gerçekçi yazarları arasında yer alır. Gogol “Palto” adlı eserinde genel anlamda 19. yüzyıl Rusya’sındaki en düşük rütbeli bir memurun durumunu ve Orhan Kemal de “Kirli Pardösü” adlı eserinde 20. yüzyılın ilk yarısının başlarında, Türkiye’deki düşük dereceli bir memurun durumunu yansıtmıştır. Her iki eserde de yazarların hayatlarından gelen öz yaşam öyküsel yansımaların bulunduğu bilinmektedir.
Bu çalışma ile biri novella türünde yazılan “Palto” ve diğeri hikâye türünde yazılan “Kirli Pardösü” adlı eserlerde var olduğu tespit edilen ortak yönler anlatılmaya çalışılmıştır. Her ikisi de küçük memurun / küçük insanın geçim sıkıntısını yansıtmak için yazılmış olan eserlerden öncül ile ardıl eser arasında bulunan ortak ve farklı yönlerin tespit edilmesi bu çalışmanın temel meselesi olarak belirlenmiştir.
Tema, Palto, pardösü, küçük insan, gerçekçilik.