• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


HASAN ALİ TOPTAŞ’IN BİR GÜLÜŞÜN KİMLİĞİ ÖYKÜSÜNDE ANLATIM VE ANLATICI
(THE NARRATION AND THE NARRATOR IN THE STORY BİR GÜLÜŞÜN KİMLİĞİ (THE IDENTITY OF A SMILE) OF HASAN ALİ TOPTAŞ )

Author : Ulaş BİNGÖL    
Type : Copyright
Printing Year : 2020
Number : 9/4
Page : 1489-1502
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.5139


Özet
Kurmaca metinlere bir bildirişim aracı olarak yaklaşan anlatıbilimin temel amacı, anlatıyı oluşturan unsurlar arasındaki ilişkiyi ortaya sermektir. XX. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa ve Amerika’da gelişim gösteren anlatıbilim hakkında birçok eser kaleme alınmış ve birden fazla inceleme yöntemi önerilmiştir. Fransız düşünür Gérard Genette de Anlatının Söylemi: Yöntem Hakkında Bir Söylem adlı çalışmasında anlatıbilimin sadece kısa öykülere değil, romanlara da uygulanabileceğini gösterir. Geliştirdiği teoriyi Marcel Proust’un Kayıp Zamanın İzinde roman serisi üzerinde uygular. Görünürde roman tahlili için geliştirilmiş olan Anlatının Söylemi teorisini öyküye de uygulamak mümkündür. Genette’in teorisinde bir anlatım olarak metnin işleyişi ve anlatıcının muhtelif boyutlarını öğrenmek hedeflenir. Bu bağlamda Hasan Ali Toptaş’ın Bir Gülüşün Kimliği öyküsüne Genette’in teorisini uygulayarak anlatım ve anlatıcı açısında öykünün nasıl bir görüntü ortaya koyduğu anlaşılabilir. Bu makalenin amacı, Gérard Genette’in Anlatının Söylemi teorisinin ana hatlarını verip Hasan Ali Toptaş’ın Bir Gülüşün Kimliği adlı öyküsünü Anlatının Söylemi teorine göre incelemektir.

Anahtar Kelimeler
Anlatının söylemi, Gérard Genette, Hasan Ali Toptaş.

Abstract
The main purpose of the narratology in the fictional texts as a communication means is to reveal the relationship among the elements forming the narration. Various literary works were written and several analysis methods were suggested regarding narratology developed in Europe and the US in the second half of the XX. century. In the Narrative Discourse: An Essay in Method of the French theorist Gérard Genette, he states that the narratology can not only be practiced in short stories, but also in the novels. He applies the theory he developed on In Search of Lost Time of Marcel Proust. It is possible to practice the theory of the Narrative Discourse developed for novel analyses on stories. In Genette’s theory, the aim is to learn the process of the text and the various traits of the narrator as narration. In this context, applying the theory of Genette in the story Bir Gülüşün Kimliği of Hasan Ali Toptaş can show us how the story is portrayed in terms of the narration and the narrator. The aim of the study is to examine the story Bir Gülüşün Kimliği of Hasan Ali Toptaş according to the theory of the Narrative Discourse while presenting the main framework of the theory Narrative Discourse of Gérard Genette.

Keywords
The narrative discourse, Gérard Genette, Hasan Ali Toptaş.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri