• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


ERENDİZ ATASÜ’NÜN HİKÂYELERİNDE LAYTMOTİFLER: GÖSTERGEBİLİMSEL BİR ANALİZ ÖRNEĞİ
(LEITMOTIFS IN ERENDİZ ATASÜ’S STORIES: AN EXAMPLE OF SEMIOLOGICAL ANALYSIS )

Author : Senem ÜSTÜN KAYA    
Type : Copyright
Printing Year : 2024
Number : 13/4
Page : 1386-1401
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.5835


Özet

Edebî bir eserde, yazar tarafından bilinçli olarak sıkça tekrarlanan söz, durum veya karakterin bir davranışı olan “laytmotif” okurların alt metne ulaşmasında pusuladır. Gösterge işlevine sahip laytmotifler, hem yazarın ideolojisi hakkında somut bilgi verir hem de okuyucuların ilgisini çekerek yorumlama sürecinde aktif katılımcı olmalarını sağlar. Bu çalışmanın amacı, Erendiz Atasü’nün eril baskının kadınlar üzerindeki baskıyı eleştirdiği Kadınlar da Vardır (2011) eserindeki kısa hikâyelerindeki laytmotiflerin analizidir. Atasü’nün hikâyelerindeki göstergelerin dizgesel yapısı, Ferdinand de Saussure’un anlam çözümleme şemasındaki “gösterge”, “gösteren” ve “gösterilen” kavramları çerçevesinde incelenmiştir. Gösterge bilimsel bu analizin sonucunda, Atasü’nün seçilen hikâyelerinde gösterge şeklinde verilen laytmotiflerin iki işlevinin olduğu sonucuna varılmıştır: karakterlerin duygu ve düşüncelerini aktarma ve estetik açıdan anlatıya atmosfer katma.



Anahtar Kelimeler

Laytmotif, Erendiz Atasü, Ferdinand de Saussure, gösterge bilimsel analiz.



Abstract

In a literary work, “leitmotif”, a word, situation or behavior of a character that is frequently repeated consciously by the author, is the compass for readers to reach the subtext. Leitmotifs that have an indicative function both to provide concrete information about the author’s ideology and attract the readers’ attention, enabling them to become active participants during the interpretation. The aim of this study is to analyze the leitmotifs in Erendiz Atasü’s short stories in Kadınlar da Vardır (2011), in which she criticizes the male oppression on women. The systematic structure of the signs in Atasü’s stories was examined within the framework of “sign”, “signifier” and “signified” in Ferdinand de Saussure’s semantic analysis scheme. As a result of this semiotic analysis, it was concluded that the leitmotifs, in the form of signs, in Atasü’s selected stories have two functions: conveying the feelings and thoughts of the characters and adding aesthetic atmosphere to the narration.



Keywords

Leitmotif, Erendiz Atasü, Ferdinand de Saussure, semiological analysis.


Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri