• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


DÜZCE’DE TAHTA BEŞİK YAPMA SANATI
(THE ART OF MAKING WOODEN CRADLES IN DÜZCE )

Author : Hülya TAŞ    
Type : Copyright
Printing Year : 2016
Number : 5/4
Page : 1897-1911
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.737


Özet
Geçmişte toplumlar kendi gereksinimlerini karşılayabilmek için çoğunlukla el emeğine dayalı basit aletlerle çeşitli eşyalar üretmişlerdir. Bu üretilen ve yerel özellikler gösteren eşyaları yapanlar sahip oldukları bilgileri, tecrübeleri kuşaktan kuşağa aktararak zamanımıza kadar gelmesini sağlamışlardır. Bu eşyalardan maddi kültür içinde yer alan, ham maddesi ağaca dayanan tahta beşik yapımı ayrı bir yere sahiptir. Karadeniz bölgesinde özellikle Düzce’de üç nesildir beşikçilik yapan Arı ailesinden öğrenilen beşik yapımının aşamaları, kullanılan malzemeler, rekabet, pazarlık, kazanç durumu, ürünlerin pazarlanması, mesleğin geleceği, sorunları konularında sorulan sorulara verilen cevaplar değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler
Düzce, beşik, el sanatları, usta, meslek folkloru, ahilik.

Abstract
In the past, societies produced several different objects by using mostly hand crafted basic tools in order to provide their necessities. The producers of these indigenous objects have been successful in carrying their knowledge and experience to the modern times by handing them down from generation to generation. Wooden cradles, which fall into material culture and their raw material is derived from trees, have a special place among these objects. The answers to the questions about the stages of making cradles, the materials for the process, the competition, the bargain, the financial gain, the marketing of the products, the future and the problems of the craft, given by Arı Family who has dealt with this craft for three generations in Black Sea Region, particularly in Düzce, will be evaluated.

Keywords
Düzce, cradle, hand works, master, folkloric craft, ahi-order.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri