• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


KUTADGU BİLİG’DEKİ MESLEK VE UNVAN ADLARININ DERLEME SÖZLÜĞÜ’NE YANSIMALARI
(THE JOB AND TITLE NAMES OF KUTADGU BİLİG REVIEW THEIR REFLECTIONS ON DERLEME SÖZLÜĞÜ )

Author : Bahadır GÜNEŞ    
Type : Copyright
Printing Year : 2016
Number : 5/4
Page : 1532-1543
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.1747


Özet
Türkler tarih sahnesinde yer aldıklarından beri çeşitli meslekleri benimseyip ileri derecede bir hiyerarşik yapı oluşturmuşlardır. Bürokrasi ve askeriye başta olmak üzere birçok meslek dalı ve bu mesleklerin unvanlarını kullanarak görevlerini yerine getirmişlerdir. Türklerin bu özelliklerine dair izlerin sürülebileceği en önemli kaynaklardan biri, Yusuf Has Hacib tarafından yazılan, kelime anlamı “mutlu olma bilgisi, saadet veren bilgi”; terim anlamı da “devlet yönetme, hükümdarlık etme, siyaset bilgisi” olan, mevcut bilgilere göre ilk Türk siyasetname örneği kabul edilen Kutadgu Bilig’dir. Bu çalışmada Kutadgu Bilig’de tespit edilen meslek ve unvan adlarının söyleniş ve anlam özellikleri dikkate alınarak Derleme Sözlüğü’nde izleri sürülmeye çalışılmıştır. Böylece Türkistan coğrafyasından Anadolu topraklarına uzanan Türk ilerleyişinin meslekler bağlamında sürekliliği tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Kutadgu Bilig, Derleme Sözlüğü, meslek, unvan.

Abstract
Turkish people on the scene since they were located in a variety of professions to adopt an advanced degree have created a hierarchical structure. Many occupations, especially in the military and bureaucracy and have fulfilled their duty by using their title of this profession. Turkish people is one of the most important sources of traces of these features can be driven by Yusuf Has Hacib and word meaning happiness information and term meaning manage state information, which means to reign Kutadgu Bilig is an example of the first Turkish politics. In this study Kutadgu Bilig determined profession and title names of features considering the pronounciation and meaning of the tracks has been tried to Derleme Sözlüğü. Thus, the continuity in the profession in the context of extending the Anatolian Turkish progress has tried to determine the geography of Turkistan.

Keywords
Kutadgu Bilig, Derleme Sözlüğü, job, title name.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri