• Quick access
  • Announcements
  • Duyurular

    Makale gönderimi için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Dergimizin makale gönderme işlemi Dergipark

    üzerinde gerçekleşmektedir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    Makale gönderimi için Dergipark sitemizi kullanınız:

    https://dergipark.org.tr/tr/pub/teke

     

    TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri  kapsamında, dergimize 2020 yılında gönderilen ve gönderilecek olan yayınlar için Etik Kurul Belgesi zorunlu olacaktır. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilerin (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderimi yapacak olan aday yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

     

     

     


TÜRKÇENİN SÖZ VARLIĞINDA “KILIÇ”
(“SWORD” IN TURKISH VOCABULARY )

Author : Mihrican ÇOLAK    
Type : Copyright
Printing Year : 2018
Number : 7/4
Page : 2154-2188
Doi Number : http://dx.doi.org/10.7884/teke.4255


Özet
Bir ulusun diliyle kültürü arasında sıkı bir bağ vardır. Toplumların kültürlerine ait unsurlar dillerine, söz varlıklarına yansır. Bundan dolayı bir dilde bulunan kavramlar, sözcükler, atasözleri, deyimler ve çeşitli anlatım kalıpları incelendiğinde o toplumun kültürüyle ilgili bilgiler ortaya çıkar. Bu çalışmada “kılıç” sözcüğü ele alınarak sözcüğün öncelikle kültürümüzdeki ve sonrasında söz varlığımızdaki yeri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Yapılan bu çalışmayla kılıcın, Türklerin yaşamında çok önemli bir yere sahip olmasının ve Türkler için sadece bir savaş aleti olmayıp onlar için gücü, adaleti, dostluğu, gençliği, hâkimiyeti, cesareti, yiğitliği, yaşamı ve ölümü simgelemesinin yanı sıra kültür ile dil arasındaki ilişkinin ne derece güçlü olduğu açıkça görülecektir.

Anahtar Kelimeler
Türk kültürü, Türk dili, kılıç, söz varlığı, atasözü, deyim.

Abstract
There is a tight binding between language of a nation and its culture. Elements belonging to cultures of societies are reflected on their languages and vocabularies. Therefore, examining concepts, words, proverbs, idioms and various narrative patterns in a language, information about the culture of that society is revealed. In this study, primarily discussing the word “sword”, information about place of this word first in culture and then in our vocabulary is provided. Thanks to this study, it can be clearly seen that sword has very important in the life of the Turks, it is not a simple instrument of warfare for the Turks, but it represents power, justice, friendship, youth, skills, courage, valor for them, and there is such a powerful relationship between culture and language.

Keywords
Turkish culture, Turkish Language, sword, vocabulary, proverb, idiom.

Adress :Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Derneği Karaman Mahallesi, Fulya Sokak, No 1 Nilüfer / Bursa
Phone :+90224 2941652-41885 Fax :+90224 2941897
Email :tekedergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri