KEMAL TAHİR IN THE FACE OF CANON OF THE TURKISH NOVEL
Abstract
Edebî eserin okuyucusuna ulaşması ve değerlendirilmesi süreci sadece yazar ve eserle ilgili süreçlerle açıklanamaz. Yazardan ve eserden bağımsız bir biçimde oluşmuş bir sosyal ortam vardır ve eser bu ortama yayınlandıktan sonra dahil olur. Bu aşamada eser ve okuyucu arasında bazı yönlendirici kavramlar bulunur. Eserin yazarının tanınırlığı ve bulunduğu çevre, eserin yetkinliği, eleştirmenlerin düşünceleri, sosyal, siyasi, politik ve ekonomik yapı, hâkim kültürel otoriteler gibi birçok etken edebî anlamda bir “kanon” oluşturur.
Kemal Tahir, Türk romanı içerisinde eserlerinin içerikleri ile olduğu kadar kanonik yapı ile ilişkileri bakımından da oldukça büyük tartışmalar yaratmış bir yazardır. Yazdığı eserlerdeki Türk insanının cevherini bulma çabası, bir “Türk romanı” tartışmasını da ortaya çıkarmıştır. Bu tartışmada Türkiye’deki ideolojik yönelimlerle zaman zaman çarpışan Kemal Tahir, bu bağlamda Türk romanı kanonun oluşumu hakkında da bilgi verebilecek bir konuma sahiptir.
Bu çalışma Kemal Tahir’in Türk roman kanonu içerisindeki konumunu sorgularken, kanon oluşum süreci hakkında da yorumlar geliştirmeyi hedeflemektedir.
Keywords
Kemal Tahir, Türk Romanı, İdeoloji, Roman Kanonu.