TÜRK DESTANLARININ SOMUT/SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS AKTARIMI AÇISINDAN İNCELENMESİ: KOCOCAŞ DESTANI ÖRNEĞİ
(AN EXAMINATION OF TURKISH EPIC IN TERMS OF TANGIBLE/INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE TRANSFER: THE EXAMPLE OF KOCOCAŞ EPIC )

Yazar : Şahin BÜTÜNER    
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 11/4
Sayfa : 1573-1583
224    410


Abstract
Kültürel mirasın yaşatılması ve aktarımı, küreselleşme karşısında üzerinde düşünülmesi gereken önemli konulardan biridir. Türklerin sosyal ve kültürel yaşamalarındaki değişime paralel olarak bazı somut ve somut olmayan kültürel değerler ya küreselleşme karşısında yok olmuş ya da bir değişime uğramıştır. Değişime uğramış veya yok olmuş kültürel değerlerin özgün hâllerini sözlü ortamda oluşturulan halk anlatılarında gözlemlemek mümkündür. Destanlar, somut olmayan kültürel unsurlardan biridir. Türklerin sosyal ve kültürel yaşamlarında önemli olan pek çok somut veya somut olmayan kültürel değerleri destanlar üzerinden tespit etmek mümkündür. Kültür aktarımı noktasında sözlü anlatılarda bulunan bu unsurlar, tespit edilip sınıflandırıldıktan sonra modern sanatlarda kullanılarak yeniden üretilebilir. Bu amaçla betimsel bir doküman analizi yapılan çalışmada Türklerin sosyal ve kültürel hayatındaki değişimi vurgulamak ve sözlü anlatıların kültürel değer açısından faydalanacak zengin kaynaklar olduğunu tartışmak amacıyla Türk dünyasında bilinen bir Kırgız destanı olan Kococaş Destanı’ndaki somut ve somut olmayan kültürel unsurlar tespit edilmiştir.

Keywords
Kültür, miras, destan, Kococaş Destanı.

Özet
The survival and transfer of cultural heritage is one of the important issues to be considered in the face of globalization. In parallel with the change in the social and cultural lives of Turks, some tangible and intangible cultural values have either disappeared in the face of globalization or have undergone a change. It is possible to observe the original states of changed or destroyed cultural values in folk narratives created in oral environment. Epics are one of the intangible cultural elements. It is possible to determine many tangible or intangible cultural values that are important in the social and cultural lives of Turks through epics. These elements, which are found in oral narratives at the point of culture transfer, can be identified and classified and then reproduced by using them in modern arts. For this purpose, a descriptive document analysis was carried out in order to emphasize the change in the social and cultural life of the Turks and to discuss that oral narratives are rich resources to be utilized in terms of cultural value, and the concrete and intangible cultural elements in the Kococaş Epic, a known Kırgız epic in the Turkic world, were identified.

Anahtar Kelimeler
Culture, heritage, epic, Kococaş Epic.